Ta pora roku nie należy do najbardziej lubianych – oczywiste jest, że większość z nas preferuje słoneczną wiosnę i ciepłe lato. W jaki sposób przetrwać zimę, znieść chłód oraz wynagrodzić sobie brak słońca? Proponujemy wiele zmysłowych przyjemności – dla ciała i dla ducha, polegających na rozpieszczaniu smaku, wzroku i powonienia.

Zmysły należy rozpieszczać o każdej porze roku, jednak szczególnie warto czynić to zimą. Kiedy odczuwamy dyskomfort spowodowany chłodną aurą i brakiem słońca, pomyślmy o tym, w jaki sposób zadbać o smak, wzrok i powonienie. Ciału dostarczmy doskonałe aromaty, a duszy – relaks. Proponujemy np. dużo czekolady pod rożną postacią (nie tylko kulinarną), aromatyczne przyprawy (wanilię, cynamon, goździki), owoce kojarzące się z najchłodniejszą porą roku (pomarańcze, mandarynki), gorące napoje (kakao, grzane wino, herbatę i kawę z dodatkami – m.in. z alkoholem) oraz piękne zapachy i kolory w najbliższym otoczeniu. Mamy jeszcze więcej ciekawych pomysłów na przetrwanie zimy. Jakie zmysłowe przyjemności znalazły się na naszej liście, złożonej z dwudziestu elementów?

1. Rozgrzewająca herbata  z dodatkiem suszonych owoców – szczególnie polecamy maliny i żurawinę. Inne pomysły na podobne napoje znajdziesz tu.

2. Grzane wino – koniecznie z dodatkiem goździków i cynamonu oraz innych aromatycznych elementów (według smaku i uznania).

3. Kawa parzona z ostrymi i wyrazistymi przyprawami – proponujemy m.in. chili i cynamon.

4. Aromatyczna kąpiel w płynie o tzw. spożywczym zapachu – np. czekolady, cynamonu, wanilii, mandarynek albo… słodkich pierniczków.

5. Herbata imbirowa z cytryną i miodem, która nie tylko rozgrzewa, ale i odpędza przeziębienie.

6. Glögg – aromatyczny szwedzki poncz na czerwonym winie z dodatkiem wódki. Przepis na ten napój znajdziesz tu.

7. Czekolada własnej roboty (przyrządzona z gotowej kuwertury) z ulubionymi dodatkami – polecamy m.in.  suszone morele, orzechy i skórkę pomarańczową.

8. Budyń czekoladowy z płatkami migdałów i z domowym sosem z owoców (np. z mrożonych malin).

9. Piękny zapach w domu – w postaci lampy lub świecy o typowo zimowej woni (np. owoców cytrusowych).

10. Kawa z dodatkiem czekolady i alkoholu (proponujemy rum). Przepis na taki napój znajdziesz tu.

11. Domowe nalewki – m.in. owocowe, które nie tylko rozgrzewają w zimowe wieczory, ale i przynoszą wspomnienia związane z latem.

12. Czekolada (najlepiej ciemna – o dużej zawartości kakao) z rozgrzewającym dodatkiem – proponujemy nadzienie o smaku koniaku lub whisky.

13. Puszyste i kolorowe szaliki oraz rękawiczki (najlepiej w ciepłych barwach: w żółci, oranżu, czerwieni), którymi otulimy szyję i dłonie.

14. Kosmetyki o zimowej i tzw. rozgrzewającej nucie zapachowej – np. cytrusów, przypraw, drzewa sandałowego (proponujemy nie tylko perfumy i wody toaletowe, ale także płyny do kąpieli, mydła i szampony).

15. Fondue z gorzkiej czekolady z kawałkami zimowych owoców: pomarańczy, jabłek i winogron – naszym zdaniem to jeden z najlepszych sposobów na spędzenie zimowego wieczoru w gronie rodziny i przyjaciół.

16. Sałatka z bananów i owoców cytrusowych, polana miodem i posypana czekoladowymi wiórkami – taka kompozycja smaków dostarczy wielu witamin.

17. Dużo orzechów różnych gatunków – podawanych nie tylko w deserach, ale także spożywanych jako przekąska w ciągu dnia (dodają one energii).

18. Fondue lub raclette, przyrządzone z dobrego sera i serwowane w zimne wieczory – koniecznie w doborowym towarzystwie. O tych szwajcarskich potrawach przeczytasz tu.

19. Konfitury ze śliwek, wiśni i malin (najlepiej domowe) – dodawane do różnych smakołyków bądź spożywane z chlebem i masłem. Przypomną nam one aromaty minionego lata.

20. Dużo zdrowych i dodających energii suszonych owoców: moreli, daktyli i fig. Warto serwować je w sałatkach i deserach, a także w porannej owsiance.

Oskar Wilde mawiał, że tajemnica życia leży w poszukiwaniu piękna. Podążając za jego tokiem myślenia, z przyjemnością oddajemy kawałek internetowej przestrzeni temu, co pełne urody, wykwintne i wyśmienite.

Odczuwając zmęczenie pospiesznym życiem w stylu fast, w którym nie ma miejsca na smakowanie rzeczywistości, proponujemy wszystko, co slow. Sprzeciwiając się powszechnej profanacji smaków, gustów i obyczajów, propagujemy kulturę stołu, bogactwo aromatów, piękne rzeczy oraz miejsca z niepowtarzalnym klimatem. Odrzucając wszystko, co pozbawione wartości, charakteru, stylu i klasy, stawiamy na oryginalność, elegancję, umiar i dobre obyczaje.

Zapraszam do delektowania się pięknem i niespiesznością!

Elżbieta Joanna Żurek
elzbieta@koneserzy.pl

Pliki ciasteczek wykorzystywane są przez wortal Koneserzy.pl w celach statystycznych oraz w celu zapewnienia poprawnego funkcjonowania strony internetowej. W dowolnym momencie, korzystając z ustawień przeglądarki, dostosować możesz poziom wykorzystania plików cookies przez przeglądarkę.