Przykuły naszą uwagę na straganie, na którym ułożono wiele ich gatunków w kilku kolorach: w pomidorowej czerwieni, złocistej żółci, świeżej oraz ciemnej zieleni, czerni i fiolecie. Te smakowite i urokliwe kulki są świetnym dodatkiem oraz niewątpliwą ozdobą każdej potrawy. Można je serwować na wiele sposobów.

Kilka gatunków pomidorów koktajlowych w wielu kolorach to na tyle ciekawy widok, że warto utrwalić go z pomocą aparatu fotograficznego. Te  smaczne i piękne warzywa (które z botanicznego punktu widzenia są  owocami, o czym pisaliśmy w artykule Co warto wiedzieć o pomidorach? ) dodają każdej potrawie nie tylko aromatu, ale także urody. Ich średnica liczy najwyżej cztery centymetry. Są tak niekłopotliwe, że można uprawiać je w domu – np. na parapecie w doniczce. Choć potocznie określa się je mianem koktajlowych (albo czereśniowych), to botanicy nazywają je pomidorami drobnoowocowymi, rozróżniając trzy typy: coctail, cherry oraz cherry plum. Do najpopularniejszych odmian należą: czerwona Cherola, żółta Mirabell oraz pomarańczowa Venus.

Na straganie, który sfotografowaliśmy, naszą uwagę zwróciła szczególnie odmiana tomatillo, czyli miechunka pomidorowa. Typ, jaki widzieliśmy, miał piękny intensywnie fioletowy kolor oraz miękką suchą skorupkę, otaczającą owoc jak liść. Odmiana, na którą można natknąć się w Meksyku czy w Gwatemali, pojawia się w Europie dość rzadko. Miechunka pomidorowa występuje najczęściej w kolorze zielonym oraz żółtym – barwa fioletowa spotykana jest najrzadziej.

Pomidory koktajlowe wykorzystać można na wiele sposobów. Każdej potrawie dodają nie tylko smaku, ale także urody. Ten ostatni element pełni ważną rolę: skoro prawdą jest, że jadamy również oczami, to takie kolorowe kulki świetnie zaostrzają apetyt. W jakich potrawach najlepiej sprawdzają się pomidory koktajlowe? Poniżej przedstawiamy dziesięć pomysłów na wykorzystanie tych kolorowych i smacznych kulek.

1. Składnik sałatki warzywnej. Urokliwe pomidory koktajlowe dodadzą smaku oraz urody każdej mieszance warzyw. Najlepiej prezentują się wtedy, kiedy ich barwa odcina się od reszty – np. czerwień albo pomarańcz na tle zieleni sałaty.

2. Dodatek do spaghetti. Ten pomysł zaczerpnięty został od Włochów, którzy przekrajają pomidorki na połowę, a następnie układają je na porcjach gorącego makaronu, wcześniej wymieszanego z sosem. My również polecamy uwadze ten sposób ich wykorzystania.

3. Dekoracja sera lub twarogu. Intensywna barwa pomidorów koktajlowych świetnie komponuje się z bielą przetworów mlecznych. Te warzywa nieźle sprawdzają się jako element zaostrzający apetyt. Można je więc ułożyć na półmisku razem z plastrami sera różnych gatunków lub umieścić na wierzchu pasty twarogowej.

4. Element koreczków bankietowych. Małe pomidorki nieźle komponują się ze smakołykami niewielkich rozmiarów. Świetnie sprawdzają się więc jako element bankietowych koreczków. Proponujemy zestawiać je z kostkami twardego sera, kawałkami kiszonych ogórków, plastrami wędliny, a także z kulkami mozzarelli.

5. Dodatek do sałatki owocowej. Subtelna słodycz pomidorów koktajlowych dobrze komponuje się z owocami. Można więc zestawiać je m.in. z ananasem, jabłkiem, gruszką, pomarańczą, arbuzem, melonem oraz z winogronami. Warto zwrócić uwagę na to, że pomidory najlepiej uzupełniają smak owoców o wytrawnym charakterze.

6. Składnik szaszłyku. Amatorzy smakołyków pieczonych na szpatułkach doceniają urodę i smak pomidorów koktajlowych. Przyrządzając szaszłyki, komponują je więc m.in. z cebulą, papryką, a także z mięsem kurczaka. My również polecamy ten pomysł.

7. W zalewie z oliwy. Ten sposób przechowywania oraz konserwowania warzyw i owoców pozwala zachować ich smak na dłużej. Pomidory koktajlowe zalewa się oliwą z dodatkiem czosnku i oregano. Dzięki temu nabierają one niebanalnego aromatu. Można je potem wykorzystywać jako element wielu potraw.

8. Dodatek do omletu. Pomidory koktajlowe świetnie dopełniają aromat potraw z jaj. Połówki, ćwiartki albo plasterki tych warzyw można fantazyjnie rozłożyć na omlecie. Czerwień małych pomidorów genialnie komponuje się z kolorem żółtek. Warto dodać, że takie zestawienie barw w szczególny sposób pobudza apetyt.

9. Element pizzy. Pomidory świetnie komponują się z potrawami kuchni włoskiej – dotyczy to również odmian koktajlowych. To zestawienie tradycyjne, uzupełniające smak wielu potraw tego regionu Europy. Pomidory koktajlowe ułożone na pizzy to świetny dodatek – szczególnie, jeżeli zależy nam na tym, aby była ona oryginalna oraz kolorowa.

10. Dekoracja grzanek. Kanapki na gorąco są świetnym urozmaiceniem jadłospisu. Rzadko ozdabia się je pomidorami koktajlowymi. Zachęcamy do eksperymentów. Kawałki małych pomidorków (ćwiartki albo połówki) można ułożyć na grzankach przed albo po ich upieczeniu.

Oskar Wilde mawiał, że tajemnica życia leży w poszukiwaniu piękna. Podążając za jego tokiem myślenia, z przyjemnością oddajemy kawałek internetowej przestrzeni temu, co pełne urody, wykwintne i wyśmienite.

Odczuwając zmęczenie pospiesznym życiem w stylu fast, w którym nie ma miejsca na smakowanie rzeczywistości, proponujemy wszystko, co slow. Sprzeciwiając się powszechnej profanacji smaków, gustów i obyczajów, propagujemy kulturę stołu, bogactwo aromatów, piękne rzeczy oraz miejsca z niepowtarzalnym klimatem. Odrzucając wszystko, co pozbawione wartości, charakteru, stylu i klasy, stawiamy na oryginalność, elegancję, umiar i dobre obyczaje.

Zapraszam do delektowania się pięknem i niespiesznością!

Elżbieta Joanna Żurek
elzbieta@koneserzy.pl

Pliki ciasteczek wykorzystywane są przez wortal Koneserzy.pl w celach statystycznych oraz w celu zapewnienia poprawnego funkcjonowania strony internetowej. W dowolnym momencie, korzystając z ustawień przeglądarki, dostosować możesz poziom wykorzystania plików cookies przez przeglądarkę.